Logo van BoumaZeiger
Beslaglegging

Bankbeslag

Heb jij ondanks het uitgesproken vonnis van de rechter nog steeds niets ontvangen van jouw debiteur? Dan is het fijn om te weten dat de deurwaarders van Bouma Zeiger mogen overgaan tot bankbeslag. Dit is een vorm van beslaglegging waarbij wij beslag leggen op de bankrekeningen en het spaargeld van de debiteur. Wij voeren het bankbeslag altijd snel en zorgvuldig uit, waarbij wij indien wettelijk verplicht rekening houden met de beslagvrije voet, zodat jij eindelijk het bedrag krijgt waarvoor jij gewerkt hebt. Neem snel contact met ons op en wie weet leggen wij binnenkort bankbeslag bij jouw tegenpartij!
Beslagleggen op bankrekening

Hoe werkt het beslagleggen op een bankrekening?

Wanneer een schuldeiser ervoor kiest om te beginnen met het bankbeslag, dan sturen wij het beslagexploot met daarbij het vonnis via de digitale weg naar de betreffende bank. Dit is noodzakelijk omdat het geld dat op dat moment op de betaal- en spaarrekening van de debiteur staat onder het bankbeslag vallen. Hierna bevriest de bank vanaf dat tijdstip alle tegoeden van de debiteur. Dat betekent dat de debiteur tijdelijk niet meer geld kan pinnen of overboeken.

Hierbij is de bank wettelijk verplicht om alle tegoeden die de beslagvrije voet te boven gaan onder zich te houden. Na 2 weken dienen ze verklaring te doen van het getroffen saldo en verzoeken wij dit bedrag aan ons over te maken. Indien dit saldo toereikend is, wordt hiermee direct het verschuldigd bedrag voldaan.

Komen er na het bankbeslag nog geldbedragen binnen op de rekening van de tegenpartij? Dan vallen deze bedragen helaas niet meer onder het bankbeslag aangezien het een momentopname is. Jouw debiteur kan dan ook doen en laten wat hij met die bedragen wil. Staat de tegenpartij in het rood op de bankrekening of is het saldo lagere dan de geldende beslagvrije voet? Houd er dan rekening mee dat het bankbeslag geen doel heeft en niet effect is. Zodra hier sprake van is, zullen wij overgaan op een andere manier van beslaglegging.

Beslagvrije voet

Bankbeslag en de beslagvrije voet

Een beslaglegging kan ernstige gevolgen hebben voor jouw debiteur. Om te voorkomen dat de tegenpartij in nog ergere financiële problemen terechtkomt, is er in ons land sinds 2021 de beslagvrije voet ingevoerd. Dit is niets meer dan het bedrag dat een deurwaarder niet mag inhouden van het salaris of de uitkering van de tegenpartij. Dit overgebleven bedrag mag de debiteur gebruiken voor levensonderhoud als het betalen van huur, energie en een zorgverzekering. Het beslagvrije bedrag is een vast bedrag afhankelijk van de gezinssituatie van de tegenpartij. Elk jaar wordt dit aangepast. Hieronder vertellen wij je wat de beslagvrije voet voor 2023 is in verschillende situaties:
  • Alleenstaande zonder kinderen = € 1.872,81.
  • Alleenstaande ouder = € 2.015,84.
  • Getrouwd of samenwonend stel zonder kinderen = € 2.470,03.
  • Getrouwd of samenwonend stel met kinderen = € 2.509,97.
  • Dak- en thuislozen = € 854,04.

Kies voor een efficiënt bankbeslag

Heb jij er al een langere tijd last van dat de openstaande facturen van jouw debiteur niet betaald worden? En beschik je inmiddels over een vonnis? Dan is de kans groot dat jij overweegt om een bankbeslag te laten uitvoeren. Dit is een procedure die op een professionele en vakkundige wijze moet worden uitgevoerd voor het beste resultaat. Bij Bouma Zeiger weten wij door onze jarenlange ervaring inmiddels als geen ander hoe wij de procedure voor bankbeslag moeten starten, zodat jij krijgt waar jij recht op hebt. Maak snel een afspraak met onze één van onze deurwaarders en wie weet gaan wij binnenkort voor jou op een efficiënte manier een bankbeslag uitvoeren!